Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

ÖZELGE - Araç satışlarında faturadan önce düzenlenen sipariş formlarının damga vergisi

SAYI : B.07.1.GİB.4.07.16.02/DH:2008-117/

KONU : Araç satışlarında faturadan önce düzenlenen sipariş formlarının damga vergisine tabi olup olmadığı

İLGİ : ............ tarih ve sayılı yazı.


- .....Malmüdürlüğü'nün ...... vergi kimlik numaralı mükellefi ....... Ltd. Şti.'nin (....) iş yeri adresinde yapılan denetim sonucunda, ......tarihli ve ......seri-sıra nolu tutanakların düzenlendiği,

- Tutanaklarda, şirketin araç satışlarında fatura düzenlemeden önce sipariş formlarını düzenlediği ( 0 ve 2.inci el araçlar için ayrı ayrı ), ancak bu formlarla ilgili olarak damga vergisi ödenmediği,

belirtilerek, söz konusu sipariş formlarının damga vergisine tabi olup olmayacağı ile damga vergisine tabi ise hangi oranda damga vergisi alınacağı konusunda özelge talep edilmiştir.


Konu ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ..... tarih ve ..... sayılı yazıda;

“Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1'inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 4'üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10'uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1'inci fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, Borçlar Kanununun 1'inci maddesinde akdin inikadı “iki taraflı karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde akid tamam olur. Rızanın beyanı sarih olabileceği gibi zımmi dahi olabilir” şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, bir akdin oluşması için bir tarafın icapta (teklif) bulunması diğer tarafın ise, bu teklifi kabul etmesi gerekmektedir. İcap ve kabulün yazılı olarak yapılması ve bir kağıtta birleşmesi halinde bu kağıt mukavelenamedir. İcap'ın tek taraflı ve yazılı bir şekilde yapılması halinde bu kağıda teklifname, kabulün ayrı bir kağıtta yapılması halinde de bu kağıda ticari hayatta “akti mutazammın siparişi kabul mektubu” diğer hallerde ise “mukavelename yerine kaim mektup” denir.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan Sipariş Formlarının incelenmesinden, alıcı ve satıcının imzalarının bulunduğu, karşılıklı edimlere yer verildiği, belli ve hesap edilebilir bir tutarın yer aldığı, mahiyeti itibariyle bir sözleşme olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca söz konusu kağıtta yer alan “Alıcı bu sözleşmede yer alan bilgilerin tümünün eksiksiz olarak doldurduğumu, ibraz ettiği belgelerin doğru ve eksiksiz olduğunu, arka yüzünde yer alan sözleşmeyi okuduktan sonra imzaladığını kabul, beyan ve taahhüt eder.” ifadesinden de anlaşılacağı gibi kağıdın sözleşme olduğu teyid edilmektedir.

Bu çerçevede, yukarıda açıklanan Kanun hükümleri ve yapılan açıklamalara göre, söz konusu Sipariş Formlarının, sözleşme olarak değerlendirilerek 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I.Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasına göre binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.”

denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.